A hisztamin intoleranciát a hisztamin bontó enzim (DAO enzim) alacsony szintje okozza. Az enzim csökkent működése lehet öröklött, vagy valamilyen betegség,
például a belek gyulladásos betegségének, kemoterápia okozta károsodásnak, gyógyszer- vagy alkoholfogyasztásnak, helytelen táplálkozásnak a következménye. Természetesen a laboreredmények adnak pontos képet a hisztamin intoleranciáról, azonban egy házi módszerrel valószínűsíthető, a hisztamin érzékenység, (csak 18 éven felülieknek!): ez pedig a vörösbor próba. Ugyanis alkoholfogyasztást követően a hisztamin érzékenységnél jellemző az úgynevezett „flush”: az arc kipirosodása, az arcbőr enyhe gyulladt érzése és a hőhullám. Tünetei sokszor megegyeznek az allergia tüneteivel, ezért álallergiának is hívják.
Hisztamin érzékenység főbb tünetei:
- szénanátha, orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés
- könnyezés
- krónikus köhögés
- bőrkiütés, bőrpír, ekcéma, csalánkiütés
- viszketés
- fejfájás, migrén
- alacsony vérnyomás (de egyéni esetben felléphet magas vérnyomás is)
- szívdobogás, szapora szívverés
- hasmenés
- hasi görcsök
- puffadás
- székrekedés
- menstruációs görcsök
- ödéma
Magas hisztamin tartalmú, leggyakrabban hisztamin intoleranciát okozó ételek:
- alkohol (főként vörösbor, pezsgő, likőrök)
- füstölt áru (sonka, kolbász)
- sokáig érlelt sajtok
- savanyú káposzta
- kakaó, csokoládé
- élesztő
- kivi, ananász, citrusfélék